Ponad miesiąc temu kontaktowałem się z pomocą techniczną płatnika i nie rozwiązali problemu, dostałem informacje, że z następnymi metrykami problem będzie rozwiązany, ale mi wciąż to nie działało. Dziś musiałem zrobić archiwizację do zewnętrznej bazy, dalej nie działało, mimo najnowszej wersji płatnika, ale chyba udało się znaleźć rozwiązanie problemu z komunikatem:
"Wystąpił błąd krytyczny podczas wykonywania nawiązywania połączenia. Provider cannot be found. It may not be properly installed".
Nie wiem do końca, która czynność konkretnie pomogła, ale są dwie, więc opiszę.
Pierwsza rzecz to sterownik MSOLEDBSQL który można znaleźć i zainstalować tutaj:
https://docs.microsoft.com/pl-pl/sql/connect/oledb/download-oledb-driver-for-sql-server?view=sql-server-ver15 Po instalacji dalej nie działało, ale może to być ważne.
Druga rzecz to ustawienia globalne archiwum bazy z której chcemy archiwizować, z poziomu Administracja >>> Ustawienia archiwum.
Nigdy nie ustawiałem domyślnego archiwum dla głównej bazy, backup jest z poziomu sql, a jak archiwizowałem z programu, to żeby wyciągnąć pojedynczego płatnika do zewnętrznej bazy. Dziś zauważyłem, że na domyślnym archiwum ustawiona jest baza MSaccess, której nigdy nie ustawiałem, ani nie używałem, cały Płatnik jest na serwerze SQL. Nie wiem co się tam zadziało, ale zmieniłem ustawienie domyślnego archiwum z MS na nową bazę SQL. Po zmianie, zrobiłem archiwizacje do bazy zewnętrznej, zadziałało, sprawdziłem archiwum i jest cała zawartość.