Forum użytkowników programu Płatnik

Program Płatnik => Zagadnienia techniczne => Wątek zaczęty przez: marcin_biuro w 15 Maj 2014, 10:57:00

Tytuł: hasło i login do archiwum Płatnika....
Wiadomość wysłana przez: marcin_biuro w 15 Maj 2014, 10:57:00
Platnik 9B pracuje na SQL. Archiwum zawsze robiłem do zewnętrznej bazy danych o nazwie "archiw". Baza danych Płatnika nosi nazwę "baza". Archiwizuje przez SQL Server Management Studio Express. Dziś zaszła pierwszy raz taka potrzeba że muszę coś wyciągnąć z pliku "archiw". Przy próbie odtworzenia mam info  :

"Cannot open database "archiwum" requested by the login. The login Failed"

Daje sobie rękę uciąć że był przez "autoryzacje widows" albo przez znane mi od lat login i hasło. No ale trudno, może coś pomąciłem. Czy jest jakaś możliwość znalezienia loginu i hasła do mojego archiwum?
Tytuł: Odp: hasło i login do archiwum Płatnika....
Wiadomość wysłana przez: DarekD w 15 Maj 2014, 11:13:55
Skoro to SQL to masz dwie możliwości:
1. jeżeli serwer leży na tym samym komputerze to dokonujesz połaczenia za pomocą Autentykacji Windows i bez problemu się dostaniesz
2. jeżeli serwer SQL jest zdalny musisz znać nazwę i hasło użytkownika który ma prawo do połaczenia się z tą bazą / może to być user 'sa' i jego hasło lub stworzony na serwerze SQL dedykowany user / to z reguły są te same dane co do bazy głównej
Tytuł: Odp: hasło i login do archiwum Płatnika....
Wiadomość wysłana przez: marcin_biuro w 15 Maj 2014, 11:59:00
ale jak ten 1. pkt wykonać ? Jak połączyć się za pomocą Autentykacji Windows ?
Tytuł: Odp: hasło i login do archiwum Płatnika....
Wiadomość wysłana przez: DarekD w 15 Maj 2014, 12:36:37
Przy ustawianiu parametrów połączenia jest wybór:
- Autentykacja Windows
- autoryzacja z użyciem podanego konta
Tytuł: Odp: hasło i login do archiwum Płatnika....
Wiadomość wysłana przez: marcin_biuro w 15 Maj 2014, 15:09:50
Mam jak najbardziej dostęp do wszystkiego, bo sam to tworzyłem i to moja firma.
Wchodząc do SQL Server Management Studio zawsze łącze sie przez Autentykacje Windows.
Pozwoliłem sobie zamiescic link do obrazka na którym widać jaki błąd pojawia sie kiedy chcę sprawdzić właściwości "archiwum". Są tam też inne bazy z którymi nie ma problemu. Problem jest tylko z tym nieszczęsnym "archiwum"

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/262a162eec6ee4f5.html
Tytuł: Odp: hasło i login do archiwum Płatnika....
Wiadomość wysłana przez: DarekD w 15 Maj 2014, 15:26:00
1. sprawdź czy jest wystarczająco miejsca na dysku
2. sprawdź czy jest na bazie ustawione Autogroth (PPM->Własciwości->Files->przycisk w kolumnie Autogrowth->enable Autogrowth)
3. zakładam że masz prawa do tej bazy - co sugeruje obrazek więc sprawdzanie praw do bazy mija się z celem
4. sprawdź czy pliki archiwum.mdf i archiwum.ldf nie mają ustawionego atrybutu ReadOnly
Tytuł: Odp: hasło i login do archiwum Płatnika....
Wiadomość wysłana przez: DarekD w 15 Maj 2014, 15:44:52
Skoro pojawi Ci się to już na etapie sprawdzania właściwości to zacznij od pkt. 4
Tytuł: Odp: hasło i login do archiwum Płatnika....
Wiadomość wysłana przez: marcin_biuro w 15 Maj 2014, 15:53:55
nie, wszystkie bazy, włącznie z archiwum mają ReadOnly odptaszone
Tytuł: Odp: hasło i login do archiwum Płatnika....
Wiadomość wysłana przez: DarekD w 15 Maj 2014, 15:57:56
Wpisz takie komendy:

use master
select databaseproperty(‘archiwum’,’isShutdown’)
use master
alter database archiwum set offline
use master
alter database archiwum set online

Czy przeszło czy są jakieś błedy?
Tytuł: Odp: hasło i login do archiwum Płatnika....
Wiadomość wysłana przez: marcin_biuro w 15 Maj 2014, 16:24:01
ale gdzie te komendy wpisac ?
Tytuł: Odp: hasło i login do archiwum Płatnika....
Wiadomość wysłana przez: DarekD w 15 Maj 2014, 16:32:22
SQL Server Management Studio -> New Query -> wklej to wszystko i 'Execute'
Tytuł: Odp: hasło i login do archiwum Płatnika....
Wiadomość wysłana przez: marcin_biuro w 15 Maj 2014, 16:39:49
SQL Server Management Studio -> New Query -> wklej to wszystko i 'Execute'

Msg 102, Level 15, State 1, Line 2
Incorrect syntax near '‘'.
Tytuł: Odp: hasło i login do archiwum Płatnika....
Wiadomość wysłana przez: DarekD w 15 Maj 2014, 16:41:20
select databaseproperty('archiwum','isShutdown')

Tam mają być apostrofy a pewnie przy kopiowaniu pojawiły się inne znaki

Tytuł: Odp: hasło i login do archiwum Płatnika....
Wiadomość wysłana przez: marcin_biuro w 15 Maj 2014, 16:52:10
Msg 105, Level 15, State 1, Line 2
Unclosed quotation mark after the character string 'archiwum’,’isShutdown’)
use master
alter database archiwum set offline
use master
alter database archiwum set online
'.
Msg 102, Level 15, State 1, Line 2
Incorrect syntax near 'archiwum’,’isShutdown’)
use master
alter database archiwum set offline
use master
alter database archiwum set online.
Tytuł: Odp: hasło i login do archiwum Płatnika....
Wiadomość wysłana przez: marcin_biuro w 15 Maj 2014, 17:06:15
(1 row(s) affected)
Msg 5118, Level 16, State 1, Line 6
The file "C:\Program Files\Microsoft SQL Server\MSSQL.1\MSSQL\DATA\archiwum.mdf" is compressed but does not reside in a
jeszcze raz, poprawiłem i ręcznie powpisywałem apostrofy:

read-only database or filegroup. The file must be decompressed.
Msg 5118, Level 16, State 1, Line 6
The file "C:\Program Files\Microsoft SQL Server\MSSQL.1\MSSQL\DATA\archiwum_log.LDF" is compressed but does not reside in a read-only database or filegroup. The file must be decompressed.
File activation failure. The physical file name "C:\Program Files\Microsoft SQL Server\MSSQL.1\MSSQL\DATA\archiwum_log.LDF" may be incorrect.
Msg 945, Level 14, State 2, Line 6
Database 'archiwum' cannot be opened due to inaccessible files or insufficient memory or disk space.  See the SQL Server errorlog for details.
Msg 5069, Level 16, State 1, Line 6
ALTER DATABASE statement failed.
Tytuł: Odp: hasło i login do archiwum Płatnika....
Wiadomość wysłana przez: DarekD w 15 Maj 2014, 17:56:53
1. Zatrzymaj serwer SQL (usługę)
2. na pliku 'archiwum.mdb' -> PPM -> Właściwości -> Zaawansowane -> odznacz opcję 'Kompresuj zawartość, aby zaoszczędzić miejsce na dysku'
3. to samo zrób na 'archiwum.ldb'
4. uruchom serwer SQL (usługę)

Tytuł: Odp: hasło i login do archiwum Płatnika....
Wiadomość wysłana przez: marcin_biuro w 15 Maj 2014, 21:12:54
nie wiem jak ci dziękowac dobry człowieku :)
Działa!!
Jeszcze program Platnika przekonwertował archiwum do nowej wersji płatnika i wszystko działa
Bardzo dziekuje.
Swego czasu robiłem różnymi narzędziami czystki na dysku twardym i pewnie coś tam "wyczyscil" czy skompresował z tej bazy i dlatego cały ten problem.
Ale najważniejsze że działa

Jak jeszcze mogę sie o cos zapytac. To mam taki problem z którym od dawna sie nie moge uporać:
Była sobie taka firma w 2000 roku. Jeszcze w tym starym płatniku. Od wielu, wielu lat juz ta firma nie istnieje. Ale był u mnie pracownik który pracował lata temu w tej firmie i chciałem coś sprawdzić. Mam pliki tej firmy (kdu,rep,dra, zua) ale nie mogę ich wyświetlic w aktualnym płatniku. Nic nie importuje przez "import dokumentow". komunikaty o złych identyfikatorach... Podejrzewam, że chodzi o to że musiałbym założyć tą firmę z taką nazwą,regonem,peslem i nipem i dopiero zaimportować do tak nowo utworzonej firmy. No ale nie mam tych danych identyfikacyjnych. Kliknięcie na plikach *.kdu powoduje otwarcie płatnika ale żadnych danych i dokumentów tej firmy nie ma.
Tytuł: Odp: hasło i login do archiwum Płatnika....
Wiadomość wysłana przez: DarekD w 16 Maj 2014, 08:22:41
...No ale nie mam tych danych identyfikacyjnych.

Otwórz sobie jeden z plików KDU notatnikiem - to są pliki tekstowe - i tam zobacz jakie to są dane identyfikacyjne, a później wczytasz je opcją 'Zasilenie inicjalne' (nie rób tego poprzez Import bo wskoczą Ci do dokumentów wprowadzonych i nic z nimi nie zrobisz)
Tytuł: Odp: hasło i login do archiwum Płatnika....
Wiadomość wysłana przez: lightkozak w 14 Styczeń 2020, 14:38:48
Miałem niemalże identyczny problem co założyciel tematu, z tym że rozwiązanie problemu było całkiem inne i bardzo proste. Użytkownik na którym pracowałem miał zabrane prawa administratora w systemie Windows.

Aby to rozwiązać należy nadać te prawa logując się na konto administratora
Wpisać w okienko na dole po lewej stronie: "Panel sterowania" a następnie wybrać z górnej listy Panel sterowania->
W Widoku według kategorii wybrać: "Konta użytkowników", a następnie znowu "Konta użytkowników"
Zarządzaj innym kontem
Zaznacz konto na którym pracujesz podczas pracy z płatnikiem
Zmień typ konta
Zaznacz Administrator i kliknij zmień typ konta.
Następnie zrestartować komputer i zalogować się na właściwego użytkownika.