Forum użytkowników programu Płatnik

Program Płatnik => Zagadnienia techniczne => Wątek zaczęty przez: Beniamin w 05 Listopad 2019, 17:59:46

Tytuł: Dołączenie Bazy jako Archwium
Wiadomość wysłana przez: Beniamin w 05 Listopad 2019, 17:59:46
Dzień dobry,
Próbuję dołączyć Bazę danych jednej spółki firmy do Płatnika głównej Firmy jako archiwum, aby osoby pracujące na płatniku mogły bez problemu przełączać się pomiędzy dwiema bazami przez rejestr płatników.
Obydwie bazy znajdują się na jednym serwerze SQL.
Przy próbie podłączenia jednej bazy do głównej bazy otrzymuję komunikat:

W bazie docelowej znajduje się użytkownik o takim samym loginie jak jeden z użytkowników, którzy tworzyli i/lub zmienili dane archiwizowanego płatnika.
Jednak imię i nazwisko użytkownika nie są takie same obu bazach.
Popraw w jednej z baz imię i nazwisko użytkownika (jeśli jest to ta sama osoba), lub wybierz inną bazę docelową.

Wiecie z czego może wynikać powyższy błąd i jak sobie z nim poradzić?
Dodam, że sprawdziłem w SQL'u identyfikator bazy  przy pomocy query: select * from PARAM_KONF.
W obydwu przypadkach IdentyfikatorBazy zaczyna się od R co oznacza, że jest to baza robocza (nie archiwum).
Może powyższa informacja będzie istotna przy rozwiązaniu tego problemu.

Z góry dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam,
Beniamin
Tytuł: Odp: Dołączenie Bazy jako Archwium
Wiadomość wysłana przez: DarekD w 06 Listopad 2019, 09:18:12
Cytuj
Próbuję dołączyć Bazę danych jednej spółki firmy do Płatnika głównej Firmy jako archiwum, aby osoby pracujące na płatniku mogły bez problemu przełączać się pomiędzy dwiema bazami przez rejestr płatników.

Do podłaczenie bazy odbywa się jako z poziomu programu Płątnik ustawienie bazy archiwum?

Bo tak to nie zadziała jako baza swobodnie przełączana w płatnika (F8) - nie tak działa archiwum w płatniku

To musi być albo połaczenie baz w jedną fizyczną bazę albo przełączanie (dołączanie) bazy
Tytuł: Odp: Dołączenie Bazy jako Archwium
Wiadomość wysłana przez: Beniamin w 06 Listopad 2019, 10:15:54
Dziękuję Darek za błyskawiczną odpowiedź.
Mamy tutaj dwie firmy(2 oddzielne podmioty gospodarcze) z jedną osobą reprezentującą oraz jedną Panią Kadrową, która posiada umowę w obydwu firmach.
Ta jedna osoba chciałaby pracować na płatniku frimy A i B. Problem polega na tym, że chcę ułatwić tej osobie przełączanie się pomiędzy płatnikami.
Obecnie obydwie bazy płatnika dla firmy A oraz B znajdują się na jednym serwerze SQL jako dwie różne bazy danych.
Jak mogę ułatwićprzełączanie bazy danych (bez przechodzenia procesu "zmień bazę danych" gdzie osoba musi podawać nazwe Servera SQL oraz nazwę bazy danych)?
Da się to zrobić w taki sposób aby ta osoba mogła przełączać się pomiędzy dwiema firmami w Rejestrze płatników?

Z góry dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam,
Beniamin
Tytuł: Odp: Dołączenie Bazy jako Archwium
Wiadomość wysłana przez: BestiaPL w 06 Listopad 2019, 10:17:39
Jeżeli obie bazy są robocze - a to możesz sprawdzić przez zmianę bazy i wybranie drugiej (nazwijmy ją ZBĘDNEJ), to możesz zalogować się do ZBĘDNEJ i z menu wybrać archiwizację danych firmy (płatnika) do innej bazy roboczej (w tym przypadku POTRZEBNEJ).
Nie mam teraz programu pod ręką, ale zajrzyj do instrukcji administratora: ftp://ftp.zus.gda.pl/dystrybucja/a1_10_02_002/dokumentacja/Dok_Admin_A1_10.02.002_wersja_6.4.PDF (http://ftp://ftp.zus.gda.pl/dystrybucja/a1_10_02_002/dokumentacja/Dok_Admin_A1_10.02.002_wersja_6.4.PDF), i zobacz archiwizację - od strony 76.
Tytuł: Odp: Dołączenie Bazy jako Archwium
Wiadomość wysłana przez: BestiaPL w 06 Listopad 2019, 10:24:38
Można też nieco ułatwić pracę przez utworzenie dwóch plików z wpisami do rejestru.
Zawartość:

Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\WOW6432Node\Asseco Poland SA\Płatnik\10.02.002\Baza]
"Initial Catalog"="Platnik_A"
"Data Source"="KOMPUTER\\BAZA_A"
"User ID"="uzytkownik"
"Password"="zakodowane haslo do bazy"


Dane uzupełniasz wg wpisów w rejestrze (z tego klucza) i przed uruchomieniem Płatnika klikasz na pliki REG, zatwierdzasz importowanie danych do rejestru i uruchamiasz Płatnika.
Potem zamykasz Płatnika, uruchamiasz drugi klucz rejestru i ponownie Płatnika - ale już na drugiej bazie.

Sam tego używam w firmie, bo pracujemy dla kliku firm, i wymóg był taki, aby każda firma miała swój serwer z Płatnikiem i programami do obsługi.
Tytuł: Odp: Dołączenie Bazy jako Archwium
Wiadomość wysłana przez: Beniamin w 06 Listopad 2019, 10:39:35
Hej, nie ma tutaj zbędnej bazy.
Mogą one znajdować się na jednym serwerze SQL, ale muszą pozostać osobnymi bazami roboczymi.
To są dwie firmy, posiadające dwa różne KRS'y.
Zatem jedyną opcją jest plik w postaci tego rejestru?
Nie da się zrobić w samym programie przełączania pomiędzy tymi dwiema bazami?
Bestia, czy ten wpis rejestru nie działa czasm tylko dla bazy accessowej?
Obie bazy w moim przypadku są w SQL'u.
Tytuł: Odp: Dołączenie Bazy jako Archwium
Wiadomość wysłana przez: DarekD w 06 Listopad 2019, 11:03:12
Najlepszym rozwiązaniem - najbardziej wydajnym i nie uciążliwym to połączenie baz w jedną fizyczną i nie ma tutaj znaczenia że to dwie osobne firmy (KRS). Prawa dostępu ogranicza się prawami użytkownika

Rozwiązanie z podmianą klucza rejestru jest dobre ale w sytuacji gdy użytkownik nie ma ograniczenia konta (konto nieadministracyjne) uniemożliwiającego zmiany wpisów w rejestrze.
Tytuł: Odp: Dołączenie Bazy jako Archwium
Wiadomość wysłana przez: DarekD w 06 Listopad 2019, 11:04:33
Wpis z kometarza 4 dotyczy bazy Access. Dla SQL jest inny ale nie jest problemem jego poprawne wygenerowanie. Problem jest inny opisany wpis wyżej
Tytuł: Odp: Dołączenie Bazy jako Archwium
Wiadomość wysłana przez: Beniamin w 06 Listopad 2019, 11:17:11
W jaki sposób działałby Płatnik w momencie utworzenia jednej bazy dla dwóch podmiotów gospodarczych?
NIP i REGON się róznią, więc jak program by sobie z tym poradził? Tym bardziej, że posiadamy pracowników zatrudnionych tu i tu.
Rozumiem, że połączenie baz wydaje się być najlepszym rozwiązaniem.
Nie mniej jednak da się to zrobić inaczej niż utworzenie jednej bazy bądź używanie wpisu do rejestru?
Niestety użytkownicy nie są wstanie dokonywać zmian w rejestrze a dział Kadr nie chce się zgodzić na połączenie bazy.
Czy jest jakieś inne rozwiązanie tego problemu?
Tytuł: Odp: Dołączenie Bazy jako Archwium
Wiadomość wysłana przez: BestiaPL w 06 Listopad 2019, 11:19:09
Wpis z kometarza 4 dotyczy bazy Access. Dla SQL jest inny ale nie jest problemem jego poprawne wygenerowanie. Problem jest inny opisany wpis wyżej

Działa dla każdego rodzaju baz.
Tu akurat żywcem wzięty plik, którego używamy w firmie do baz SQL.

Jeżeli ktoś ma bazy SQL i Access - to też jest to do wykonania, co prawda w plikach będzie kilka wpisów więcej ale jest to możliwe.
Tytuł: Odp: Dołączenie Bazy jako Archwium
Wiadomość wysłana przez: BestiaPL w 06 Listopad 2019, 11:22:10
W jaki sposób działałby Płatnik w momencie utworzenia jednej bazy dla dwóch podmiotów gospodarczych?
NIP i REGON się róznią, więc jak program by sobie z tym poradził? Tym bardziej, że posiadamy pracowników zatrudnionych tu i tu.
Rozumiem, że połączenie baz wydaje się być najlepszym rozwiązaniem.
Nie mniej jednak da się to zrobić inaczej niż utworzenie jednej bazy bądź używanie wpisu do rejestru?
Niestety użytkownicy nie są wstanie dokonywać zmian w rejestrze a dział Kadr nie chce się zgodzić na połączenie bazy.
Czy jest jakieś inne rozwiązanie tego problemu?

Użytkownik będzie miał na pulpicie 3 ikony:
1) Płatnik
2) Ustaw bazę A
3) Ustaw bazę B

W plikach 2 i 3 będziesz mieć wpisy rejestru, które wybiorą bazę do pracy. Ty masz im przygotować rozwiązanie, oni/one mają tylko klikać ikony. Zawsze to wygodniejsze, niż podawanie za każdym razem loginów do bazy danych. No i szybsze.

I tyle.
Tytuł: Odp: Dołączenie Bazy jako Archwium
Wiadomość wysłana przez: DarekD w 06 Listopad 2019, 11:23:44
Cytuj
W jaki sposób działałby Płatnik w momencie utworzenia jednej bazy dla dwóch podmiotów gospodarczych?

Klawisz F8 pozwala na wybór z którym płatnikiem pracujemy (wybieramy do kontekstu)

Cytuj
NIP i REGON się róznią, więc jak program by sobie z tym poradził? Tym bardziej, że posiadamy pracowników zatrudnionych tu i tu.

Nie ma to znaczenia

Cytuj
Rozumiem, że połączenie baz wydaje się być najlepszym rozwiązaniem.

Tak

Cytuj
Nie mniej jednak da się to zrobić inaczej niż utworzenie jednej bazy bądź używanie wpisu do rejestru?

Za każdym razem ręczne podpinanie bazy

Cytuj
Niestety użytkownicy nie są wstanie dokonywać zmian w rejestrze a dział Kadr nie chce się zgodzić na połączenie bazy.

A w czym im to przeszkadza? Czym motywują? Może nie wiedzą jak działa Płatnik?

Cytuj
Czy jest jakieś inne rozwiązanie tego problemu?

Nie ma
Tytuł: Odp: Dołączenie Bazy jako Archwium
Wiadomość wysłana przez: Beniamin w 06 Listopad 2019, 11:42:59
Hej,
Próbuje dokonać tej archiwizacji i połączyć wszystko w jedną baze.
Tak jak mówiłem na  początku dostaję następujący komunikat:

W bazie docelowej znajduje się użytkownik o takim samym loginie jak jeden z użytkowników, którzy tworzyli i/lub zmienili dane archiwizowanego płatnika.
Jednak imię i nazwisko użytkownika nie są takie same obu bazach.
Popraw w jednej z baz imię i nazwisko użytkownika (jeśli jest to ta sama osoba), lub wybierz inną bazę docelową.

Wiecie może jak rozprawić się z tym problemem?
Robie to identycznie jak to jest podane w zamieszczonej wcześniej insktrukcji Dok_Admin na stronie 76.
Tytuł: Odp: Dołączenie Bazy jako Archwium
Wiadomość wysłana przez: Beniamin w 06 Listopad 2019, 11:45:30
Dodam jedynie, że w Bazie danych, którą chcę archiwizować mam usuniętych wszystkich użytkowników z zakładki Administracja -> użytkownicy.
Tytuł: Odp: Dołączenie Bazy jako Archwium
Wiadomość wysłana przez: DarekD w 06 Listopad 2019, 11:48:51
W obu bazach istnieją w tabeli UZYTKOWNICY dwaj o takim samym loginie. Trzeba to poprawić i wtedy będzie bez błedu.
Tytuł: Odp: Dołączenie Bazy jako Archwium
Wiadomość wysłana przez: Beniamin w 06 Listopad 2019, 11:55:17
Da się to zrobić z poziomu Płatnika, czy muszę to zrobić w SQL'u?
W płatniku tak jak pisałem wszedłem do zakładki Administracja -> Użytkownicy i usunąłem wszystkich użtykowników.
Tytuł: Odp: Dołączenie Bazy jako Archwium
Wiadomość wysłana przez: DarekD w 06 Listopad 2019, 11:58:47
z poziomu sql'a
Tytuł: Odp: Dołączenie Bazy jako Archwium
Wiadomość wysłana przez: DarekD w 06 Listopad 2019, 11:59:53
przy czym trzeba zmienić login, a nie usuwać
Tytuł: Odp: Dołączenie Bazy jako Archwium
Wiadomość wysłana przez: Beniamin w 06 Listopad 2019, 14:30:55
Hej,
Dzięki za pomoc. Zadziałało.
Sam sprawdziłem wcześniej, że Ci użytkownicy wciąż sa w bazie dbo.Uzytkownik ale zastanawiałem się czy jest opcja w samym płatniku do zmiany tych użytkowników.
Dokonałem zmiany w samej tabeli przez SQL Server Management Studio i poszło bez problemów.
Dzięki raz jeszcze!