Autor Wątek: Czy przejść na bazę SQL? Jeśli tak, to na jaką?  (Przeczytany 8787 razy)

Offline fart

• Nowy
  • *
  • Reputacja: +0/-0
Czy przejść na bazę SQL? Jeśli tak, to na jaką?
« dnia: 04 Lipiec 2017, 22:27:13 »
Dzień dobry (piszę pierwszy raz)
Na początek chciałbym powiedzieć, że zajmując się, z obrzydzeniem programem PŁACZNIK (tfuuuuuuu) od 18 lat stałem się zgorzkniałym i wulgarnym człowiekiem.
Zobaczyłem dzisiaj przypadkowo to forum i postanowiłem skorzystać z Waszej wiedzy.
Staram się sobie i innym ułatwi prac z pomocą programów komputerowych, za które płacę.
Za program Płatnik zapłaciłem już kilkanaście miliardów złotych. No ja i Wy też a efekt żenujący.
Podczas wysyłania wielu plików płatników, za każdym razem idiotyczny, pieprzony, walnięty, edytor PŁACZNIK (przecież nie można tego debilstwa nazwać programem) żąda zgody na aktualizację danych płatnika, trwa to od 4 do 8 minut. Ten temat pomijam, bo kilka stron ciuli już wysłałem do MF, MPIPS, MC,ZUS oraz jakiegoś departamentu ZUS odpowiedzialnego za informatyzację, aha i chyba do siedziby Kaczorów, bo teraz oni rządzą w dniu 9.05.2017 r. Wyrzygałem już żółć a teraz do rzeczy.
Mam:
System Windows 7 64 bit
Płacznik 10 metryka 110
baza danych Access - 117 MB (baza zawiera wszystkich moich płatników od 1999 r. i chciałbym ich zachować)
połączenie internetowe LTE przy transferze w porywach od 12 do 68 Mb

Jak wspomniałem wcześniej podczas wysyłki danych proces od kliknięcia zgody na aktualizację płatnika, do zakończenia trwa 4 do 8 minut
Infolinia Płacznika zaproponowała mi przejście na bazę SQL, twierdząc, że z bazami powyżej 100 MB baza accessowa ma problemy i pracuje wolniej.

Moje pytanie:
Czy powinienem przejść na bazę SQL?
Jeśli powinienem przejść, to czy na serwer 2008, czy na serwer 2012 a może serwer 2014?

Nadmieniam, że Płacznik, jako taki mi chodzi ale pppieprz (no teraz bez wulgaryzmów) aktualizacja danych trwa 4 - 8 minut.

Offline DarekD

• Ekspert
  • Reputacja: +379/-3
    • InnerSoft
Odp: Czy przejść na bazę SQL? Jeśli tak, to na jaką?
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Lipiec 2017, 10:16:50 »
Każda od 2008 może być, ale z punktu widzenia wsparcia przynajmniej 2012

Offline fart

• Nowy
  • *
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Lipiec 2017, 10:49:57 »
Dziękuję Darku za szybką odpowiedź.
Czy mam rozumieć, że serwer 2014 też może być?
Ściągnąłem już dwie wersje 2014, tj. 64 i 32bit.
Mają one po ok. 1.2 GB. Mnie to nie przeszkadza, że takie duże ale czy można bezpośrednio przejść z Access do SQL 64 bit?

Offline Władek

• Nowy
  • *
  • Reputacja: +5/-0
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Lipiec 2017, 18:37:54 »
Migrację z MS Access do SQL Server wykonasz jedynie do wersji 32bit sql (to przez ograniczenia motoru bazy access).
Tylko wcześniej musisz sobie włączyć opcję ad hoc, bo wywali Ci błąd "statement". Żeby ją włączyć możesz skorzystać z Management Studio. Po połączeniu z wybranym serwerem w Object Explorer klikasz PPM na nazwie serwera i wybierasz z menu kontekstowego Facets. W kolejnym oknie rozwijasz listę i (chyba) na samym dole wybierasz surface area configuration. Teraz poniżej przy pozycji AdHoc (...) zmieniasz wartość z False na True.