Autor Wątek: Brak możliwości aktualizacji kartotek wszystkich płatników.  (Przeczytany 60448 razy)

Offline seki2000

• Nowy
  • *
  • Reputacja: +1/-0
Odp: Brak możliwości aktualizacji kartotek wszystkich płatników.
« Odpowiedź #45 dnia: 08 Marzec 2023, 17:38:56 »
Dzięki KM i eleks za dokładny opis - sam bym tego lepiej nie opisał.
Chyba jakaś grubsza sprawa i trza będzie przebudować skrypt :/ No chyba że jakaś nowa wersja Płatnika zacznie żwawiej działać, bo póki co, wygląda na to że skrypt działa ... za szybko w stosunku do Płatnika ;)
Pozdrowienia

Offline eleks

• Nowy
  • *
  • Reputacja: +5/-0
« Odpowiedź #46 dnia: 09 Marzec 2023, 08:31:56 »
Tak czy inaczej dzięki za to, co już udało się zrobić ;) To powinno być w standardzie Płatnika. Generalnie o ile program działa, to komunikacja z ZUSem staje się coraz bardziej ociężała i kiepsko to rokuje na przyszłość.

Offline mijagi192

• Nowy
  • *
  • Reputacja: +0/-0
« Odpowiedź #47 dnia: 22 Marzec 2023, 23:00:41 »
Ostatnie dwa dni to była rzeźnia... chyba nigdy tak wolno jeszcze Płatnik nie działał (głównie powolne ściąganie danych).
Trend niestety się utrzymuje i z miesiąca na miesiac te serwery ZUS chyba coraz wolniej działają.
Być może jest tak, że biura w których do tej pory ktoś klepał deklaracje ręcznie w końcu wdrażają automatyzację wysyłek i ten cały system się zapycha ale cieżko gdybać.
20go i 21go w dzień skrypt mi co chwile wywalał ale już nocami i np. dziś działał dużo lepiej.
Prosty fix jest pewnie taki żeby nie zostawiać aktualizacji na ostatnią chwilę i jeśli się da puszczać go "po godzinach". Wtedy pochodzi przez kilku płatników zanim się "wykrzaczy".

Ja się pobawiłem nieco w Macro Recorderze kiedy miałem problemy ze skryptem ale to rozwiązanie też ma wady.

Mam pewną propozycję Seki2000 ale nie wiem na ile jest wykonalna. Być może ją przemyślisz przed stworzeniem kolejnej iteracji ;) (wielke dzięki za dotychczasowe btw)
Proces aktualizacji płatnika jest zawsze ten sam i podzielony na kilka etapów.
Zastanwiam się, czy byłoby możliwe gdyby przed puszczeniem skryptu zassać np. z pliku tekstowego (taki .config) kilka zmiennych.
Mam na myśli głównie predefinicje czasów, pomiędzy tymi etapami. Jeśli skrypt działa "za szybko" każdy mógłby sobie poustawiać na własnym kompie jak długo skrypt miałby czekać na okienko z podpisem, aktualizacją czy inne. Być może dałoby się te ustawienia dostosować zarówno do dnia gdy serwery ZUS są "zawalaone" jak i w miarę spokojnego, jak i środowiska, z którego skrypt leci.
Wtedy być może nie byłoby potrzeby zmian w kodzie samego skryptu, a każdy by sobie sam go konfigurował.
Oczywiście jeśli, że to możliwe bo nie wiem jakiego narzedzia używasz do jego tworzenia.

Offline seki2000

• Nowy
  • *
  • Reputacja: +1/-0
« Odpowiedź #48 dnia: 03 Kwiecień 2023, 21:15:01 »
Dzisiaj (03.04.2023) program Płatnik zaktualizował się u mnie do nowej wersji. I skrypt znowu zaczął działać (ostatnia wersja), nawet na płatniku na którym zawsze się wywalał. Więc chyba przebudowa skryptu na razie nie jest konieczna. Dajcie znać czy i u Was działa.

@mijagi192: też myślałem o tym. Zobaczymy. Jednak to chyba nie w tym rzecz, to chyba chodzi m.in. o "chowające" się okienka w programie Płatnik. Jak będzie bliżej 20-go, to postaram się to sprawdzić.

Offline eleks

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: 04 Kwiecień 2023, 08:39:17 »
U mnie Płatnik działa po aktualizacji tak, że nawet ręcznie nie jestem w stanie zaktualizować 3 płatników... Na Windowsie 11 zamarza okienko aktualizacji w losowych momentach z monitem (brak odpowiedzi). TRA-GE-DIA jednym słowem. Boję się nawet dotykać skrypt w tym momencie... Są jakieś alternatywy dla Płatnika? Z czegoś korzystaliście lub możecie polecić? Bo to przestaje być śmieszne, jak mam być szczery...

Offline eleks

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: 05 Kwiecień 2023, 10:50:55 »
Dziś jakby wszystko się odetkało... Płatnik zasuwa jak torpeda, zero jakichkolwiek zwiech czy przestojów nawet na 'pobieranie danych o płatniku'. Skrypt? Działa jeszcze lepiej niż Płatnik. Praktycznie całą listę pobrał od palca, ani razu się nie zawiesił i nawet to, co pisałeś wyżej: nawet kontynuuje po tych płatnikach, przy których zawsze się zawieszał. Więc na razie rewelacja. Dzięki!

Offline eleks

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: 12 Kwiecień 2023, 11:44:07 »
Skrypt dalej działa super. Czasem tylko, ale naprawdę rzadko wywala mi błąd jak z załączonej grafiki. Nie wiem czy to kwestia samego Płatnika i jego zmian, ale to jest pikuś przy tym, co było.

Offline kjs

• Nowy
  • *
  • Reputacja: +2/-0
« Odpowiedź #52 dnia: 12 Sierpień 2023, 10:58:42 »
Czy można prosić o link do aktualnej wersji skryptu?

Offline eleks

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #53 dnia: 14 Sierpień 2023, 07:29:09 »
Jest dostępny na 3 stronie wątku, ale przeklejam za autora skryptu -> https://www.dropbox.com/s/i0kcujppgnixuda/ap.exe?dl=0

P.S. Skrypt działa bez zastrzeżeń, wielkie dzięki raz jeszcze!