Autor Wątek: Zakładka/Sekcja Rozliczenie roczne - brak w pue  (Przeczytany 1454 razy)

Offline autor

• Nowy
  • *
  • Reputacja: +0/-0
Zakładka/Sekcja Rozliczenie roczne - brak w pue
« dnia: 22 Maj 2025, 14:17:06 »
Dzień dobry,
Nie widzę u siebie na koncie pue zakładki/sekcji "Rozliczenie roczne". Pomoc ZUS pokazuje konkretne miejsce. Niestety nie mogę wkleić linku, ale wg pomocy powinno być pomiędzy "Należne składki i wpłaty" a "Podział wpłat" w Panelu Płatnik (zakładka Płatnik)

wg pomocy powinna być tutaj:
https://www.zus.pl/portal/pomoc/index.html?kpl0021.html

U mnie nie ma. Coś się zmieniło? Widzą Państwo na swoim koncie tę zakładkę "Rozliczenie roczne"?

Pozdrawiam

Offline eleks

• Nowy
  • *
  • Reputacja: +5/-0
Odp: Zakładka/Sekcja Rozliczenie roczne - brak w pue
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Maj 2025, 14:33:39 »
U mnie wszystko jest. Dokładnie w tym miejscu, które wskazałeś w pomocy. Oczywiście tylko dla płatników, których rozliczenie roczne dotyczyło.

Offline autor

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Maj 2025, 14:46:41 »
Dziękuję za odpowiedź.

Działalność mam zamkniętą, ale rozliczałem poprzednia lata i 2024 musiałem jeszcze rozliczyć.
Za 2024 mam zwrot i teraz nie wiem gdzie mam szukać wniosku o zwrot na konto. Teoretycznie wniosek powinien się pojawić w korespondencji albo w skrzynce.
Tyle tylko że w zakładce Rozliczenie roczne są wszystkie informacje (w tym i numer rachunku) za ten rok i poprzednie lata.

Czas na wysłanie wniosku jest do 2 czerwca takze jest trochę jeszcze czasu.

Offline eleks

• Nowy
  • *
  • Reputacja: +5/-0
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Maj 2025, 18:50:48 »
Jeśli wysłana została deklaracja roczna (DRA 04.2025) to ZUS powinien w ciągu najbliższych dni roboczych utworzyć wniosek o zwrot nadpłaty z automatu. Jeśli po przejściu do sekcji PŁATNIK nie wyskakuje monit, to można jeszcze sprawdzić dokumenty robocze (ciągle w sekcji PŁATNIK). Jeśli ZUS miałby gdzieś utworzyć ten dokument, to powinien się on znaleźć właśnie tam. I wtedy przez jego edycję, wybranie z rozwijanej listy na 2 stronie nr konta do zwrotu nadpłaty można go zatwierdzić i wysłać. Przyznam szczerze, że nie korzystałem nigdy do tego z tej sekcji ROZLICZENIA ROCZNE. Deklarację wysyłam przez Płatnika, a potem tylko tak, jak opisałem wyżej. Rok w rok wysyłam około 30 wniosków o zwrot nadpłaty.
Powodzenia! Może są jakieś warunki, które muszą zostać spełnione, albo inne wymagane czynności, ale musiałbyś poczekać na odpowiedź pana Darka albo użytkownika Medvedik.

Offline autor

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Maj 2025, 12:30:17 »
Wyskoczył dziś monit i wniosek jest w dokumentach roboczych. Wystarczy wypełnić.

Dopytywałem o tę zakładkę zawczasu, ponieważ nie wiedziałem czy w związku z zamknięciem działalności w systemie wszystko jest w porządku z moją deklaracją DRA 04.2025, skoro zakładka Rozliczenie roczne nie jest widoczna.

Podsumowując: wniosek o zwrot pojawił się w roboczych, lecz zakładka "Rozliczenie roczne" nadal niewidoczna.

Offline Medvedik

• Pomocny
  • **
  • Reputacja: +16/-0
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Czerwiec 2025, 10:29:42 »
Jeśli wniosek RZS-R nie został przeslany to z konta jest usuwany. ZUS ma termin na zwrot środków jeśli nie był wysłany wniosek do końca 2025 roku.