problem (chyba) rozwiązany :-) wg powyższego schematu od DarekD. Na razie u mnie w domu, jutro spróbuję w pracy.
Tylko jeszcze dopytam:
1. podczas instalacji serwera SQL wybrałem mixed mode (czyli autoryzacja windows + sql -tu trzeba było nadać hasło użytkownikowi sa bo domyślnego pustego się nie dało zostawić. Gdzieś wyczytałem żeby tak zrobić, i zrobiłem. Może tak być na przyszłość?
2. Loguje się jako administrator, takim kontem jak podałem podczas instalacji płatnika. Finalnie po podpięciu bazy w użytkownikach mam jeszcze widoczne 4 dodatkowe osoby (i tak ma być, to pracownicy). Jednocześnie program krzyczy że nie można wysyłać dokumentów do ZUS, bo nie ma certyfikatu kwalifikowanego (no bo nie ma, swojego jako admin nie instalowałem). I za pierwszym razem krzyczał że nie ma certyfikatu ZUS i płatnika.
Czy podpinana "odzyskana" baza danych ma w sobie wszystko co trzeba (tak jak accessowa) i gdy właściwy użytkownik się zaloguje będzie miała wszystkie niezbędne certyfikaty (chodzi mi głównie o certyfikat płatnika składek, żeby nie trzeba było udawać się do ZUS)

Pozostałe zawsze mogę pobrać z poziomu Płatnika.
Tak czy inaczej dziękuję za pomoc, myślę że jestem w stanie powtórzyć wykonane już raz czynności na dedykowanym stanowisku. Jakby się nie powiodło, napiszę :-)